2. Bölge Otobüs İşletme Şube Müdürlüğü
Bölgemiz Yenimahalle İlçesi, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi 296.Cadde No: 133'de bulunup doğusunda Demetevler Onkoloji Hastanesi, Batısında Ostim Organize Sanayi, Kuzeyinde Serhat Yapı Kooperatifleri, Güneyinde Metro, ASELSAN, GİMAT Toptancılar Sitesi bulunmaktadır.
1976 yılına kadar Otobüs İşletmesi olarak çalışan kuruluşumuz bu tarihten sonra Otobüs işletmesi Daire Başkanlığı olmuştur. Bu organizasyonda 1., 2., 3. Bölge Şube Müdürlükleri oluşmuştur.
2. Bölge Otobüs İşletmesi Şube Müdürlüğümüz 1982 yılı Nisan ayında halen faaliyet göstermekte olduğu Macunköy tesislerine taşınmıştır. Bölgemiz 103.434 m2 açık ve kapalı alan üzerine kurulmuş olup 2012 yılı itibari ile Araç Bakım Onarım Dairesi Başkanlığı Merkez Atölyeler Şube Müdürlüğü ile birlikte ortak alanda çalışmaktadır.
Bu alan içerisinde Bölge Şube Müdürlüğü ve Merkez Atölyeler Şube Müdürlüğüne ait 2 adet İdari Hizmet Binası, Araç Sevk Amirliği, Kaloriferhane, Bakım Onarım Atölyeleri, İvedi Onarım Atölyesi, Kart Basma, 2 Adet Güvenlik Noktası, Araç Kontrol Servisi, Akaryakıt istasyonu, 2 adet CNG (Doğal Gaz) Dolum İstasyonu, Otomasyon Bölümü, Yıkama Fırçası, Baş Şoförlük, 2 adet Ambar ve Lojman bulunmaktadır.
Atölye ve garaj servisinde araçların iç temizliği, araçların bir sonraki güne servise hazır hale getirilmesi ve akaryakıt ikmali işleri yapılmaktadır.
İdari ve Yazı İşleri Şefliğinde dışarıdan gelen evrakların dosyalanması ve yazışmaların yapılması, araçların fenni muayenelerinin yaptırılması, araç sigorta poliçelerinin düzenlenmesi, idari binanın tadilat ve tamirat işleri yapılmaktadır.
Toplu taşıma hizmeti okulların açık ve kapalı olduğu dönemler göz önüne alınarak yapılan yazlık ve kışlık Araç Programı İle 9 hareket noktasına bağlı toplam 63 adet hat ile Altındağ, Çankaya, Keçiören ve Yenimahalle ilçelerine toplu taşıma hizmeti sunulmaktadır.
Bölgemiz sorumluluğundaki ulaşım hizmetleri; 657 sayılı yasaya tabi olarak 16 memur ve Hizmet Alım Sözleşmesi ile 438 BELKA personeli olmak üzere Toplam 454 personel ile yürütülmektedir.
2. Bölge Şube Müdürlüğü Hareket Noktaları ve Adresleri
2. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ |
||
ADRES: 296. CADDE MACUNKÖY METRO İSTASYONU KARŞISI |
||
SAYI |
DURAK ADI |
ADRES |
1 |
İVEDİK METRO HAREKET NOKTASI |
Gayrettepe Mah. İvedik Metro İstasyonu yanı YENİMAHALLE |
2 |
BATIKENT METRO HAREKET NOKTASI |
Başkent Bulvarı Batıkent Metro İstasyonu BATIKENT |
3 |
HASTANE METRO HAREKET NOKTASI |
Vatan Caddesi Onkoloji Hastanesi karşısı Demetevler YENİMAHALLE |
4 |
OVACIK HAREKET NOKTASI |
Ovacık Mah. Yozgat Bulvarı Form Ankara AVM Karşısı KEÇİÖREN |
5 |
YÜKSELTEPE HAREKET NOKTASI |
1668. Cd, Karşıyaka Mezarlığı 6 Nolu kapı girişi Yükseltepe Mah. KEÇİÖREN |
6 |
BAĞLUM HAREKET NOKTASI |
Karşıyaka Mah. Okul Cad. Belediye Piknik Alanı yanı BAĞLUM |
7 |
OSTİM METRO HAREKET NOKTASI |
100. Yıl Bulvarı Ostim Metro İstasyonu PTT karşısı Ostim YENİMAHALLE |
8 |
ATAPARK HAREKET NOKTASI |
Bağlama Cad. No:18 ATAPARK |
9 |
İNCİRLİ |
Kuşcağız Mah. Ulaşan Caddesi Ekrem Başbuğ Parkı içerisi KEÇİÖREN |
1, 2, 3, 4, 5 inci Bölge Otobüs İşletme Şube Müdürlüğü Görevleri
1) Çalıştırılan işçi personelin puantajlarının ve maaş tahakkuklarının ön hazırlıklarını düzenli bir şekilde yapmak.
2) Bölge Müdürlüklerinde otobüslerin ve diğer araçların MTV, resim, harç vb. araç fenni muayenesi, egzoz emisyonları, trafik cezaları, sigorta ile elektrik, su, doğalgaz gibi genel giderler için çekilen avans ve kredi ödeme işlemlerinin yürütülmesini takip etmek.
3) Kuruluşun hizmetlerine ait 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullandırılmasına Dair Kanun gereği ve diğer yollarla yapılan şikâyet, soru ve önerilere ait başvurularla ilgili iş ve işlemlerini yapmak, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkent153 ile Kuruluşumuz birimleri arasında hizmetlerimizle ilgili gelen istek, öneri ve şikâyet başvurularının sonuçlandırılması hususunda koordinasyonu sağlamak.
4) Memur, taşeron ve doğrudan hizmet alım kapsamında çalışan personelin yıllık izin programlarını yapmak, personel izin belgelerini düzenlemek ve personel sağlık raporları ile ilgili iş ve işlemleri yapmak.
5) Bölgeye bağlı araç ve personelin yasa, yönetmelik, tebliğ, genelge ve sözleşmelere uygun olarak çalışmasını sağlamak ve denetimlerde bulunmak.
6) Müdürlüğüne bağlı hatlardaki ulaşım hizmetlerinin planlama çalışmalarının yapılarak araç ve personel planının uygulanmasını, planlama çerçevesinde temizlik, depolama vb. işlerinin etkin ve düzenli bir şekilde yapılmasını, gerekli önlemlerin alınmasını, verimliliğin artırılmasını ve sistemin iyileştirilmesine yönelik tüm konularda gerekli iş ve işlemlerin yapılmasını sağlamak, denetlemek, sevk ve idaresini organize etmek.
7) Toplu taşıma araçlarında meydana gelen arızaların tespiti sonrası ivedi olarak müdahale edilmesi amacıyla ilgili atölye birimlerine yönlendirilmesini sağlamak.
8) Kış aylarında donmaları önlemek amacıyla araçların yazlık ve kışlık bakımlarını ve muayene öncesi genel bakımlarını Araç Bakım Onarım Dairesi Başkanlığına yaptırmak ve muayeneye hazırlamak, araçlarda bulunan antifriz miktarlarının Atölye Müdürlüğünce tamamlatılmasını sağlamak, antifriz ikmalini yaptırmak.
9) Araçların Dizel, CNG ve Elektrik (şarj) ikmallerinin yapılması amacıyla araçları dolumun yapılacağı istasyonlara yönlendirmek, Araç Bakım Onarım Dairesi Başkanlığı personelince dolumu gerçekleştirilen araçların bölge park sahasına düzenli ve güvenli olarak çekilmesini sağlamak.
10) Hurdaya ayrılacak veya trafikten çekilecek araçların gerekli raporlarını, iş ve işlemlerini yapmak.
11) Bölgede onarımı mümkün olmayan arızalı araçların Araç Bakım Onarım Dairesi Başkanlığına bağlı ilgili birimlere yönlendirerek arızasının giderilmesi için iş ve işlemlerini yapmak.
12) Araçlardaki mevcut yangın tüplerinin ve takozlarının kontrolünü yaptırmak, eksiklikleri gidermek.
13) Yeni işe başlayan şoför personelin eğitimlerini yaptırmak.
14) Toplu taşım araçlarının hareket noktalarına uygun dağılımını yapmak, hareket saatlerini düzenlemek ve takibini yapmak, hareket personelinin çalışma düzenini ve saatlerini düzenlemek.
15) Hatlardaki yolcu durumuna bağlı olarak düzenleme yapılıp gerekli önlemleri almak.
16) Gerekli görüldüğü hallerde personelin alkol muayenelerini yapmak ve sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak.
17) Yapılan yolcu istatistikleri ve gelen talepler doğrultusunda güzergâh uzatma, kısaltma ve iptal etme, yeni yerleşim yerlerine güzergâh açma iş ve işlemlerini yapmak.
18) Müdürlük sorumluluk alanındaki güzergâhlardaki tabela ve kapalı duraklarla ilgili iş ve işlemleri Durak Tabela Şefliği ile koordineli olarak yapmak.
19) Hizmet satın alma yöntemiyle çalıştırılan personelin puantajlarını ve maaş tahakkuklarının ön hazırlıklarını düzenli bir şekilde yapmak.
20) Bölge Müdürlüklerinde otobüslerin ve diğer araçların MTV, resim, harç vb. araç fenni muayenesi, egzoz emisyonları, trafik cezaları, sigorta ile elektrik, su, doğalgaz gibi genel giderler için çekilen avans ve kredi ödeme işlemlerinin yürütülmesini takip etmek.
21) Kuruluşun hizmetlerine ait 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullandırılmasına Dair Kanun gereği ve diğer yollarla yapılan şikâyet, soru ve önerilere ait başvurularla ilgili iş ve işlemlerini yapmak, Başkent153 ile Kuruluşumuz birimleri arasında hizmetlerimizle ilgili gelen istek, öneri ve şikâyet başvurularının sonuçlandırılması hususunda koordinasyonu sağlamak.
22) Memur ve işçi personelinin yıllık izin programlarını yapmak, personel izin belgelerini düzenlemek ve personel sağlık raporları ile ilgili iş ve işlemleri yapmak.
23) Bölgeye bağlı araç ve personelin yasa, yönetmelik, tebliğ, genelge ve sözleşmelere uygun olarak çalışmasını sağlamak ve denetimlerde bulunmak.
24) Araç arıza bakım programı, personel takip sistemi, araç takip sistemi, kamera sistemleri, ücret toplama sistemi vb. sistemlerin verimli ve ekonomik kullanılmasını sağlamak.
25) Müdürlük ısı santralinin mevsim şartlarına uygun olarak çalıştırılması, yemekhane hizmetlerinin kurallara uygun ve sağlıklı ortamda verilmesi, telefon santralinin verimli çalıştırılması iş ve işlemlerini yürütmek.
26) Müdürlük sorumluluğunda bulunan elektrikli ve elektronik malzemelerin arızalarının sigorta kapsamında onarımının yaptırılmasını veya yenisinin alınmasını takip etmek ve hasar bildirim müracaatları iş ve işlemleri yapmak.
27) Toplu taşıma araçlarında meydana gelen arızaların tespiti sonrası ivedi olarak müdahale edilmesi amacıyla ilgili atölye birimlerine yönlendirilmesini sağlamak, antifriz ikmalini yapmak.
28) Araçların Dizel, CNG ve Elektrik (şarj) ikmallerinin yapılması amacıyla araçların dolumun yapılacağı istasyonlara yönlendirmek, Araç Bakım Onarım Dairesi Başkanlığı personelince dolumu gerçekleştirilen araçların Bölge park sahasına düzenli ve güvenli olarak çekilmesini sağlamak.
29) Bölgede onarımı mümkün olmayan arızalı araçların Araç Bakım Onarım Dairesi Başkanlığı ilgili birimlerine yönlendirerek arızasının giderilmesini temin etmek.
30) Toplu taşıma hizmetlerindeki araçların iç ve dış temizliklerini yaptırmak.
31) Sigorta kapsamında bulunan malzemelerden arızalananların sigorta kapsamında tamiri veya değişimi iş ve işlemlerini yürütmek.
32) Araçlardaki mevcut yangın tüplerinin kontrolünü yaptırmak, eksiklikleri gidermek.
33) Araçların yazlık ve kışlık bakımlarını ve muayene öncesi genel bakımlarını Araç Bakım Onarım Dairesi Başkanlığına yaptırtmak ve muayeneye hazırlamak.
34) Gece servislerini düzenlemek, personelin aylık çalışma çizelgelerini hazırlamak, şoför ve temizlik personelinin belirli periyotlarda mevcut cihazlarla alkol muayenesini yapmak.
35) Personelin yıllık izinlerini düzenlemek, yeni işe başlayan şoför personelin eğitimlerini yaptırmak.
36) Toplu taşım araçlarının hareket noktalarına uygun dağılımını yapmak, hareket noktasındaki araçların hareket saatlerini düzenlemek ve takibini yapmak, tüm hareket personelinin çalışma düzenini ve saatlerini düzenlemek.
37) Hava ve yol koşullarına bağlı olarak güzergâh kısaltma veya değişiklikleri konusunda gerekli önlemleri almak, hatlardaki yolcu istatistik durumuna bağlı olarak düzenleme yapıp gerekli iş ve işlemleri yapmak.
38) Gerekli görüldüğü hallerde şoförlerin alkol muayenelerini yapmak ve sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak.
39) Hareket tarifelerini yapmak, uygulamak ve gerektiğinde düzeltmek, denetlemek, yapılan yolcu istatistikleri ve gelen talepler doğrultusunda güzergâh uzatma, kısaltma, iptal etme, yeni yerleşim yerlerine güzergâh açma iş ve işlemlerini yapmak.
40) Müdürlük sorumluluk alanındaki güzergâhlardaki tabela ve kapalı duraklarla ilgili iş ve işlemleri Durak Tabela Şefliği ile koordineli olarak yapmak.
41) Yazlık – Kışlık araç ve personel programının hazırlanmasını sağlamak, denetlemek, sevk ve idaresini organize etmek, personelin yıllık izin iş ve işlemlerini yapmak.
42) Otobüs İşletme Dairesi Başkanı tarafından verilen diğer işleri yapmak.