ANKARA ULAŞIMDA ÇAĞ ATLIYOR...
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EGO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN DÜZENLENEN “ANKARA ULAŞIM ÇALIŞTAYI”NA YOĞUN KATILIM GERÇEKLEŞTİ
-ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MANSUR YAVAŞ'IN AÇILIŞ VE KAPANIŞ KONUŞMASI YAPTIĞI ÇALIŞTAYDA, BAŞKENT’İN ULAŞIM POLİTİKALARI BİLİM İNSANLARI VE STK’LARLA MASAYA YATIRILDI
-BAŞKAN YAVAŞ:
“ULAŞIMDA MUCİZE DEĞİL GERÇEKÇİ ÇÖZÜMLER ÜRETMEK GEREKİYOR”
“DOLMUŞLARDA DA VALİDATÖR SİSTEMİNE GEÇMEK İSTİYORUZ”
Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde gerçekleşen “Ankara Ulaşım Çalıştayı”nda, Başkent’in gelecek ulaşım politikaları masaya yatırıldı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın açılış ve kapanış konuşması yaptığı çalıştay, Türkiye’nin birçok ilinden bilim insanlarını ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerini buluşturdu.
Kent içi ulaşımı rahatlatmaya yönelik akıllı şehir uygulamalarının ve çözüm önerilerinin anlatıldığı çalıştaya, STK ve Meslek Odalarından bilim insanlarına kadar yoğun katılım gerçekleşti.
ULAŞIMDA GERÇEKÇİ ÇÖZÜMLER
Başkent’te ulaşım sorununu çözmeye yönelik bugüne kadar gerçekçi fikirler üretilemediğini belirten Başkan Yavaş, “Herkes kendince mucize çözümler üreterek bir çalışma yapmaya kalkarsa sonunda yine çıkmaza saplanırız. Bu yüzden gerçekçi çözümler üretmek gerekiyor” dedi.
Toplu Ulaşım Politikası ve Vizyonu, Sürdürülebilir Ulaşım Politikaları ve Akıllı Ulaşım Sistemleri başlıklarının görüşüldüğü çalıştayın verimli geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Yavaş, akıllı sistemlerle ulaşım ağında yenilikler yapacaklarını söyledi.
BAŞKAN YAVAŞ’TAN “DOLMUŞLAR’A DA VALİDATÖR TAKALIM” ÖNERİSİ
EGO Otobüsleri ve Mavi Özel Halk Otobüsleri’ne takılan validatörlerin önemine vurgu yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bu sistemi diğer ulaşım araçlarına takabilmek için hükümetten destek beklediklerinin altını çizdi.
Hükümetin Ankaralının iyiliğine olan konularda destek vereceğine inandığını belirten Başkan Yavaş, “Dolmuşlarda da validatör uygulamasına geçmek istiyoruz. Ankaralının iyiliğine olacak bir şey bu ve bu konuda hükümetin desteğini bekliyoruz” diye konuştu.
AKILLI ŞEHİR: BAŞKENT
Çalıştayda Prof. Dr. Eda Babalık “Ulaşım Politikalarına Genel Bakış” konusunda sunum yaparken, Prof. Dr. Tarık Şengül moderatörlüğünde “Toplu Ulaşım Politikası ve Vizyonu”, Prof. Dr. Ruşen Keleş'in moderatörlüğünde ise “Sürdürülebilir Ulaşım Politikaları” ile “Akıllı Ulaşım Sistemleri” oturumları gerçekleştirildi.
Londra'dan Seul'e kadar birçok örneğin anlatıldığı çalıştayda; Bisiklet Paylaşım Sistemleri Toplu Taşıma Entegrasyonu, Yaya Bulvarı ve Sokakları, Toplu Taşıma Bulvarları, Oyun Sokakları başlıkları konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.
EGO’DAN PARK ET DEVAM ET PROJESİ
EGO Genel Müdürlüğü’nün gelecek ulaşım projeleri ve çözüm önerilerinin de tartışıldığı çalıştayda;
-Optimizasyon,
-Sürdürülebilir Ulaşım ana Planı,
-Elektrikli Otobüs,
-Park Et Devam Et,
-Araç Trafiğinin Kısıtlanması,
-Bisiklet ve Mikro Mobilite
konuları uzmanlar tarafından ele alındı.
Ankara’da toplu taşıma vizyonunun yeniden şekillendirilmesinin önemine dikkat çeken EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Sivil Toplum Kuruluşlarıyla, Odalarımızla, Semt Temsilcileriyle ve Akademisyenlerimizle bir araya gelerek, yaşadığımız kenti insanlarla birlikte planlamayı tercih ediyoruz. Ankaralıların tamam dediği projelerle devam etmeyi planlıyoruz. Elzem olan ve Ankaralının hayatını kolaylaştıracak projeleri hayata geçireceğiz.”
Çalıştaylar sayesinde tüm paydaşların fikirlerini dinleme şansını yakaladıklarını belirten Prof. Dr. Tarık Şengül, görüşlerini şu sözlerle dile getirdi:
“Türkiye'nin en iyi uzmanları buradaydı. Pahalı çözümler yerine insana duyarlı, çevreye duyarlı ama aynı zamanda kaynakları doğru kullanan ulaşım politikaları konuşuldu. Bir Başkent bence bunu hak ediyor.”
Katılımcılardan Prof. Dr. Haluk Gerçek, “Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni kutlamak gerekiyor. Çok yararlı öneriler dinledik” derken, Prof. Dr. Nihan Sönmez de, “Başkent Ankara toplu ulaşım konusunda bazı konularda geri kalmış durumda. Kaynak ve zaman sorunu olduğunu düşünüyorum. Bunlar tamamlanırsa ve böyle fikir teatisi yapılırsa çözümün yakın olduğunu düşünüyorum” sözleriyle düşüncelerini paylaştı.
Çalıştayın başarılı geçtiğini ifade eden ODTÜ Öğretim Üyesi Osman Balaban ise şu tespitlerde bulundu:
“Ankara ulaşım konusunu son 20-25 yıldır çok kötü kullandı. Türkiye kentleri içerisinde ulaşımı en kötü kentlerin başında geliyor. Herkesin özel arabaya bindiği, toplu taşıma sistemlerin çok etkin kullanılamadığı bir şehir. Ankara'nın geleceğini kurtarabilenin yolu ulaşım sorunlarının çözümünden geçiyor.”
Ulaşım Çalıştayında tarafların dile getirdiği çözüm önerileri ve projeler EGO Genel Müdürlüğü tarafından raporlaştırılarak, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a sunulacak.