474 AYBÜ -SARAY-15 TEMMUZ KIZILAY MİLLİ İRADE MEYDANI HAT NUMARALI GÜZERGÂHIN SEFER SAYILARI VE YOLCU DURUMU HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI

474 AYBÜ -SARAY-15 TEMMUZ KIZILAY MİLLİ İRADE MEYDANI HAT NUMARALI GÜZERGâHIN SEFER SAYILARI VE YOLCU DURUMU HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI

Kuruluşumuz EGO Genel Müdürlüğü, Çubuk ilçesi Dumlupınar Mahallesi'nde bulunan GSB Başkent Öğrenci Yurtlarında barınmakta olan ve Ankara kent merkezindeki yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin okullarına daha kısa sürede ve kesintisiz bir şekilde ulaşmalarının sağlanması amacıyla, “474 AYBÜ - Saray - 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı” hat numaralı otobüs güzergâhı tahsis ederek hizmet vermektedir.

Güzergâhın kent merkezine daha kısa sürede ulaşım sağlayabilmesi için merkezi konumlarda durak tanımlaması yapılarak ekspres servis uygulamasına geçilmiş ve bu amaçla ağırlıklı olarak yüksek yolcu kapasiteli körüklü araçlarla hizmet verilecek şekilde 58 adet sefer Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) yerleşkesinden, 57 adet sefer Kızılay durağından karşılıklı olarak hareket edecek şekilde planlanmıştır. Toplamda 115 adet servis planlaması yapılmıştır.

Kaza, arıza ve trafik akışının yoğunluğu gibi öngörülemeyen olumsuzluklar haricinde, hizmetin kesintisiz bir şekilde sürdürülebilirliği sağlanmaktadır. Ancak son zamanlarda ulusal medya kanalları ve sosyal medya ağlarında bu servislerin yetersiz olduğu, öğrencilerin araçlara binmek için uzun kuyruklar oluşturduğu ve mağduriyet yaşadıkları yönünde haberler ve paylaşımlar yapılmaktadır.

474 hat numaralı güzergâhımızın servisleri, görevli personel tarafından sabah ve akşam yoğun saatlerde rutin saha denetimine tabi tutulmaktadır. Yapılan denetimlerde, özellikle araçların ilk hareket durağı olan GSB Başkent Öğrenci Yurtları durağında bekleyen öğrencilerin oturarak gitmek istemeleri nedeniyle araçlara biniş yapmadıkları, bu durumun yolcu kuyruklarına yol açtığı ve sosyal medyada servislerin yetersiz olduğuna dair bir algı yaratıldığı gözlemlenmiştir. (EK-1)

09 Ekim 2024 Çarşamba gününe ait sefer ve yolcu kullanım raporunun incelenmesi neticesinde, araçların sefer başı ortalama 84 yolcu taşıdığı ve sağlanan toplam yolcu kapasitesinin %66 oranında kullanıldığı, ayrıca kapasite üzerinde yolcu taşınılmadığı tespit edilmiştir. (EK-2)

GSB Başkent Öğrenci Yurtlarında barınmakta olan öğrenciler ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa Yerleşkesinde öğrenim gören öğrencilerin toplu taşıma hizmetinden sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde faydalanmaları yönünde gerekli önlemler alınmaya devam edilmektedir.

Ayrıca, ilave hat planlamasıyla 474 hat numaralı güzergâhımıza ek olarak, öğrencilerimizden gelen talepler doğrultusunda 09 Eylül 2024 tarihi itibarıyla 499-51 Esenboğa AYBÜ – Çubuk KYK Yurdu ve 499-52 Esenboğa AYBÜ – Etlik AYBÜ hat numaralı güzergâhlar tahsis edilerek hizmet verilmeye başlamıştır.

EK-1

EK-2

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.

EGO Genel Müdürlüğü

Yayın Tarihi: 10.10.2024
Okunma Sayısı: 1324