MAMAK BELEDİYE BAŞKANI SAYIN MURAT KÖSE'NİN EGO OTOBÜSLERİNDE MASKE DAĞITIMI KONUSUNDA YAPMAYA ÇALIŞTIĞI KORSAN TEFTİŞ'E! İSTİNADEN AÇIKLAMA

BASIN AÇIKLAMASI

10 NİSAN 2020

EGO Genel Müdürlüğü Zerdalitepe-Mamak-Kızılay 355 hattında çalışan 12-321 numaralı EGO otobüsümüze, 8 Nisan 2020 tarihinde, saat 16.50 civarında, Mamak Belediye Başkanı olduğunu söyleyen bir şahıs, yanında bulunan çekim ekibi ile birlikte, Küçük Kayaş Mahallesinden binmiş, otobüsümüzde maske dağıtılıp dağıtılmadığını ve dezenfektan bulunup bulunmadığını sormuştur. Olaydan, otobüs şoförümüzün tuttuğu tutanakla haberdar olunmuş, vuku bulan hadise, otobüs kamerasından ilgili birimimizce incelenmiştir.

Görevli EGO şoförü, şahsın Belediye Başkanı olup olmadığından emin olmamakla birlikte, araca binen ve kimliği bilinmeyen şahsın “Maskeniz var mı, araçta maske dağıtılıyor mu, eldiven kullanıyor musun?” gibi sorularına her vatandaşımıza göstermiş olduğu asgari nezaket ve saygı çerçevesinde, araçta maske bulunduğunu, maskesiz gelen her yolcuya maske verildiğini, araçta da maskesiz yolcu olmadığını  göstererek cevap vermiştir.

Görevini yerine getirmekten başka konusu olmayan EGO Genel Müdürlüğü’nü kısır tartışmalar içerisine çekmek, Ankara halkına yapılan ve yapılacak hizmetleri baltalamak niyeti taşıyan bu çiğ davranış, yapanın hevesini kursağında bırakmış olacak ki hiçbir mecrada yapan tarafından gündeme getirilememiştir. Ayrıca, Ankara halkına hizmet için yaptığı uygulamalarla tüm Türkiye’ye örnek olan Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve EGO Genel Müdürlüğü’nün nasıl bir yüksek özveri ve görev şuuruyla çalıştığının da ispatı olmuştur.

Bu “Korsan Teftişte!” otobüslerde maskesi olmayan her yolcuya maske verildiğini, yedek maskelerin bulundurulduğunu ve otobüste maskesiz kimse olmadığını gören şahıs, ABB ve EGO Genel Müdürlüğü personeline teşekkür edip araçtan inmesi gerekirken, bu kez de “Eldiveniniz var mı” deyip hijyenli olup olmadığı bilinmeyen, eldivensiz elleriyle, yolculara eldiven dağıtmış ve zaten maske takmış olan birkaç yolcuya da “Bu da ikinci olsun.” diyerek, maske vermiştir.

Gerek televizyonlarda yapılan yayınlarda, gerekse konuyla ilgili sağlık otoritelerinin yaptığı açıklamalarda, eldiven takmanın Covid-19’u daha da yaygınlaştırdığı vurgulanmaktadır. Bu özensiz davranış, Covid-19’un en yüksek olduğu yerlerden birisinin neden Mamak olduğunu izah etmektedir. Kamuoyu, Sayın Murat Köse’nin bu özensiz davranışlarıyla, virüsü daha da yaygınlaştıracağından endişe etmektedir.

3 Nisan 2020 Cuma akşamı Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun önerileri ile Sayın Cumhurbaşkanımız, akşam saatlerinde koronavirüse karşı alınacak önlemler konusunda açıklamalar yapmış ve akabinde yayımlanan Genelgede “İl ve ilçelerimizde pazar yeri, market ve toplu olarak çalışılan iş yerlerine vatandaşlarımız ve çalışanlar maske ile gireceklerdir. Maske takma zorunluluğu pazarlarda satıcılar için de geçerli olacaktır” kararının hemen ardından ABB ve EGO Genel Müdürlüğü’nce harekete geçilmiş, otobüs ve metro seferlerinin başlayacağı sabah saat 06.00’ya kadar gerekli sayıda maske temin edilmiş, otobüsler için 49 hareket noktasına, raylı sistemler için 55 istasyona dağıtımı yapılmış ve dağıtımı yapacak personel de konuyla ilgili olarak bilgilendirilmiştir.

Koronavirüs (Covid-19) sebebiyle vatandaşlarımızın maskeye ulaşamadığı, ulaşabilenlere ise fahiş fiyatlarla maske satıldığı bir ortamda, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş’ın talimatıyla gerekli hazırlıklar yapılmış, maskeler tüm yolcularımıza parayla değil, ücretsiz olarak dağıtılmıştır. 

3 Nisan 2020 Cuma akşamı Sayın Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamayla, il ve ilçelerimizdeki pazar yeri ve marketlerde çalışanlar ile vatandaşlarımıza da  maske takma zorunluluğu getirilmiştir. Mamak Belediye Başkanı Sayın Murat Köse, kendi görev kapsamında bulunmayan, ayrıca mevzuatımıza da aykırı korsan teftişler yapmaktan, uhdesinde bulunan Mamak Belediye Başkanlığı vazifesine yeter kadar vakit ayıramamaktadır ki, Mamak’ta maskeye ulaşamayan vatandaşlarımıza, Mamak pazar yerlerinde Ankara Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri eliyle ücretsiz maske dağıtımı yapılmıştır.

Sayın Köse’nin daha önce de görülen devlete ve millete hiçbir faydası olmayan anlamsız davranışlarla, gündeme gelmeye çalıştığı anlaşılmaktadır. Bunun zararını da maalesef Mamak halkı çekmektedir. EGO Genel Müdürlüğü olarak dünyanın ve ülkemizin yaşadığı bu olağanüstü süreçte kanunların üzerimize tevdi ettiği vazifeleri eksiksiz olarak yerine getirdiğimizi, bu “Korsan Teftiş!” hadisesi tekrar teyit etmiştir. İlgili mevzuatın bize verdiği şehir içi toplu ulaşımın sağlanmasının yanında; Valiliğimiz ve İl Hıfzıssıhha Kurulumuz ile koordinasyon içerisinde EGO Genel Müdürlüğü’nün rutininde olmayan iş ve işlemler de mesai ve vardiya mevhumu gözetilmeksizin, Genel Müdüründen şoförüne kadar fedakârane bir şekilde çalışmakta olan bir ekip tarafından yerine getirilmektedir.

Kendi uhdesinde bulunan, pazar yerleri gibi vatandaşlarımızın toplu olarak bulunduğu alanlara dahi maske dağıtamayan Sayın Köse’nin bu eksikliği, Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanmıştır. Sayın Köse’ye, EGO’yu örnek alarak, vazifesine odaklanmasının gerek Mamak gerekse Ankara halkı için daha faydalı olacağını hatırlatır, EGO Genel Müdürlüğü olarak vazife şuurumuzda hiçbir eksilme olmadan ve yorulmadan, her şartta vazifemizi yapmaya ve yüce Türk milletinin yanında olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla arz ederiz.

 

Fatih ERYILMAZ

EGO Genel Müdür Yardımcısı

Yayın Tarihi: 10.04.2020
Okunma Sayısı: 13322